• Zaloguj się
    Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Koszyk:
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!

Wyposażenie pizzerii czy innego lokalu gastronomicznego, który w swoim menu ma pizzę, wymaga zakupu specjalistycznego pieca. Może to być piec opalany drewnem, gazowy, elektryczny lub kamienny. Profesjonalne modele oferują szereg zalet, które przekładają się na jakość pizzy i usprawniają proces jej przygotowania. Co warto wiedzieć kupując piec do pizzy? Jaki model wybrać? Sprawdź wskazówki ekspertów GP-pizza!

To musisz wiedzieć kupując piec do pizzy

Oferta pieców do pizzy jest rozbudowana. Jaki model wybrać? Poznaj specyfikę poszczególnych wariantów, by znaleźć ten właściwy.

  • Piec opalany drewnem

Ten typ pieca należy bez wątpienia do najpopularniejszych rodzajów urządzeń w profesjonalnych pizzeriach. Drewno nadaje pizzy niepowtarzalny, lekko dymny aromat, a przy tym zapewnia szybki czas pieczenia i umożliwia osiągnięcie wysokiej temperatury, która jest niezbędna do uzyskania chrupkiej z zewnątrz, a zarazem miękkiej w środku pizzy. Choć piec opalany drewnem to symbol autentycznej włoskiej pizzerii, to można w nim piec także inne potrawy, np. chleb, ryby czy zapiekane makarony. Minusami są m.in. długi czas rozpalenia, potrzeba stałej kontroli do utrzymania pożądanej temperatury, brak precyzji orz konieczność dysponowania odpowiednim systemem wentylacyjnym.

  • Piec gazowy

Cieszy się popularnością w wielu lokalach gastronomicznych, ale też w użytku prywatnym. Wysoka jakość wypieków idzie w parze z łatwością obsługi, niskimi kosztami eksploatacji czy szybkim pieczeniem pizzy. Atutami są również precyzyjna regulacja temperatury oraz wszechstronność, dzięki czemu piece tego typu dobrze sprawdzą się nie tylko w restauracjach kuchni włoskiej. Minusy to brak aromatu drewna w pizzy oraz konieczność dysponowania przyłączem gazowym (lub możliwość eksploatowania butli gazowych w lokalu).

  • Piec elektryczny

Cieszy się ogromną popularnością w małej gastronomii, domach, ale też w profesjonalnych kuchniach. Niektóre urządzenia mają specjalny program dedykowany do pieczenia pizzy, który gwarantuje świetne efekty. Elektryczne modele zapewniają maksymalną kontrolę nad ustawieniami temperatury czy czasu pieczenia, są łatwe w obsłudze i bardzo uniwersalne. Minusami są wyższe opłaty za energię elektryczną, ograniczona wydajność (zwykle nie sprawdzają się do obsługi dużych zamówień) oraz brak dymnego posmaku. 

  • Piec kamienny

Piece kamienne mogą osiągać temperatury do 500°C, co pozwala na ekspresowe wypieczenie pizzy. Wyróżnia je duża pojemność, więc są doskonałym wyborem do pizzerii i lokali, gdzie często składane są duże zamówienia (na miejscu i/lub na wynos). Zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła i idealne opiekanie ciasta. Atutem jest dymny aromat – kamienne piece to również piece opalane drewnem. Jakie są minusy? Długi czas rozpalenia, trudność w czyszczeniu, wysoki koszt początkowy oraz wymagane doświadczenie w obsłudze.

Kilka propozycji od GP-Pizza

W ofercie GP-Pizza czeka na Państwa wyłącznie profesjonalny sprzęt wysokiej jakości. Aby jednak ułatwić zakupy, prezentujemy nasze bestsellery z krótką specyfikacją.

Rozwiązanie dedykowane miłośnikom tradycyjnej pizzy. Piec dopracowany w każdym detalu, dzięki czemu można oczekiwać równomiernego pieczenia i maksymalizacji wydajności. W piecu można jednocześnie upiec dwie średnie pizze. Atutem jest stojak na drewno.

Kompaktowy, ogrodowy piec do pizzy. Znajdzie zastosowanie zarówno w przydomowych ogrodach, jak i w małych punktach gastronomicznych. Piec szybko się nagrzewa i pozwala na sprawne pieczenie pizzy o średnicy do 40 cm.

Piec do pizzy dla tych, którzy czasem potrzebują upiec pizzę ekspresowo korzystając z ogrzewania gazowego, a czasem mają ochotę na pizzę w stylu włoskim z dymnym aromatem. Urządzenie łączy efektowny design, funkcjonalność i innowacyjne rozwiązania.

To wielofunkcyjny piec, w którym można przyrządzić nawet 3 różne potrawy jednocześnie. Doskonały do pieczenia chleba, lasagne i wszelkich pieczeni, ale też pizzy, gdy rozgrzeje się go do temp. 450°C.

Gdzie kupić sprawdzony piec do pizzy?

Piece do pizzy to sprzęty stworzone z myślą o przygotowywaniu jakościowej pizzy, która będzie pięknie się prezentować i świetnie smakować. Choć oczywiście kluczem do sukcesu jest jakość produktów i sam etap przyrządzania potrawy, to jednak proces pieczenia ma również ogromny wpływ na efekt końcowy. Jeśli poszukują Państwo wydajnego sprzętu do swojego ogrodu lub biznesu gastronomicznego, zapraszamy do zapoznania się z ofertą pieców w GP-pizza. Dbamy o zróżnicowanie asortymentu i dostarczamy produkty wysokiej jakości. Chcemy, aby każdy Klient znalazł rozwiązanie na miarę swoich potrzeb. Nasi eksperci ponadto służą swoją wiedzą i z przyjemnością pomogą w znalezieniu najlepszych produktów.

Zobacz nasze inspiracje

Piec chlebowy, jak sama nazwa wskazuje, jest przeznaczony do wypieku pieczywa. Niemniej może też być świetnym wyborem do pizzy, ciast i innych potraw. Jakim drewnem palić w piecu chlebowym dla najlepszych efektów? Jakie cechy powinien mieć dobry piec chlebowy i jak go używać? Sprawdź wskazówki od ekspertów z GP-Pizza!

Zobacz więcej

Zdaniem wielu osób, najlepsza pizza to ta wypiekana na prawdziwym ogniu. Chcesz zainwestować w wyposażenie, które umożliwi Ci przygotowywać ten włoski przysmak zgodnie z najbardziej tradycyjną metodą? Podpowiadamy, jak wybrać piec do pizzy opalany drewnem!

Zobacz więcej

Ogromny wpływ na smak i wygląd pizzy ma jej sposób przygotowania. Pizzaiolo obstają przy tym, że najlepsze są tradycyjne piece opalane drewnem, ale współcześnie można wybierać jeszcze spośród innych, bardziej nowoczesnych i wygodniejszych opcji. Zastanawiasz się, czym kierować się przy zakupie takiego sprzętu? Podpowiadamy, jak powinien wyglądać wybór idealnego pieca do pizzy!

Zobacz więcej