• Zaloguj się
    Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Koszyk:
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!

Piec chlebowy, jak sama nazwa wskazuje, jest przeznaczony do wypieku pieczywa. Niemniej może też być świetnym wyborem do pizzy, ciast i innych potraw. Jakim drewnem palić w piecu chlebowym dla najlepszych efektów? Jakie cechy powinien mieć dobry piec chlebowy i jak go używać? Sprawdź wskazówki od ekspertów z GP-Pizza!

Drewno do pieca chlebowego – jakie powinno być?

Piec chlebowy znajduje zastosowanie nie tylko przy pieczeniu chleba, ale jest też nieocenionym wsparciem przy wszelkich innych wypiekach czy najróżniejszych daniach. W ofercie producentów dostępne są piece chlebowe opalane drewnem (najpopularniejsze), gazowe oraz hybrydowe. W przypadku modeli na drewno oraz hybrydowych, użytkownicy muszą zadbać o odpowiednie paliwo, aby móc korzystać z funkcjonalności urządzenia. Jakie drewno do pieca chlebowego wybrać?

Zdecydowanie rekomendujemy drewno z drzew liściastych, które zapewnia równomierne spalanie, nie dymi się nadmiernie i nie wydziela dużo żywicy, co mogłoby mieć negatywny wpływ na smak wypieków. Jeśli chodzi o najczęściej wybierane gatunki, to są to:

  • grab – twardy, kaloryczny, doskonały do pieców chlebowych, ale trudniej dostępny;
  • buk – spala się powoli, równomiernie i wydziela dużo ciepła, zapewniając długotrwałe utrzymanie temperatury;
  • dąb – pali się długo i stabilnie, wysokokaloryczny;
  • jesion – jego główne atuty to szybkie rozpalanie i wydzielanie dużej ilości ciepła, ale minusem jest stosunkowo szybkie spalanie.

Jak używać pieca chlebowego?

  1. Pierwszym etapem użytkowania pieca jest jego rozpalenie. Zgodnie z powyższymi wskazówkami, sięgnij po drewno liściaste (np. grab, dąb). Umieść suche drzewo w komorze spalania (najlepiej po bokach i bliżej tylnej ściany), a następnie rozpal mniejsze kawałki. 
  2. Dokładaj drewno stopniowo, aby zwiększyć ilość ciepła – do uzyskania optymalnej temperatury zwykle musi upłynąć około 1,5h. Przydatny będzie tu termometr. Chleb zwykle piecze się w temp. 250–300°C, pizzę w ok. 400°C, a inne potrawy czy ciasta w ok. 180-200°C. 
  3. Regularnie zaglądaj do pieca i usuwaj nadmiar żaru i popiołu za pomocą szczotki lub metalowej łopaty. 
  4. Piec chlebowy długo utrzymuje temperaturę, więc jeśli okaże się, że jest ona zbyt wysoka, możesz go schłodzić poprzez otwarcie drzwi lub spryskanie wnętrza wodą. 
  5. Chleb wypieka się najczęściej bezpośrednio na gorącym kamieniu bądź cegłach szamotowych, a dla uzyskania chrupiącej skórki, warto do pieca włożyć naczynie napełnione wodą.
  6. Po zakończeniu pieczenia należy oczyścić piec z resztek popiołu czy ewentualnych innych zanieczyszczeń. Zalecana jest też regularna konserwacja, która umożliwi zachowanie doskonałej izolacji, a tym samym efektywne i równomierne pieczenie. 

Gdzie kupić dobry piec chlebowy?

Piece chlebowe znajdują zastosowanie w różnych sektorach branży gastronomicznej – restauracjach, piekarniach, cukierniach i innych lokalach. Niektórzy nawet decydują się na ich zakup do użytku prywatnego, np. w ogrodzie czy kuchni letniej. Wysokiej jakości piece można nabyć przede wszystkim w sklepach specjalizujących się w produktach dedykowanych gastronomii. W GP-Pizza czekają na Państwa sprzęty profesjonalne od renomowanych włoskich producentów. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą, która obejmuje zarówno piece chlebowe opalane drewnem, jak i gazowe czy hybrydowe. Jeśli potrzebują Państwo pomocy doradcy – chętnie służymy pomocą. Zapraszamy do kontaktu!

Zobacz nasze inspiracje

Wyposażenie pizzerii czy innego lokalu gastronomicznego, który w swoim menu ma pizzę, wymaga zakupu specjalistycznego pieca. Może to być piec opalany drewnem, gazowy, elektryczny lub kamienny. Profesjonalne modele oferują szereg zalet, które przekładają się na jakość pizzy i usprawniają proces jej przygotowania. Co warto wiedzieć kupując piec do pizzy? Jaki model wybrać? Sprawdź wskazówki ekspertów GP-pizza!

Zobacz więcej

Zdaniem wielu osób, najlepsza pizza to ta wypiekana na prawdziwym ogniu. Chcesz zainwestować w wyposażenie, które umożliwi Ci przygotowywać ten włoski przysmak zgodnie z najbardziej tradycyjną metodą? Podpowiadamy, jak wybrać piec do pizzy opalany drewnem!

Zobacz więcej

Ogromny wpływ na smak i wygląd pizzy ma jej sposób przygotowania. Pizzaiolo obstają przy tym, że najlepsze są tradycyjne piece opalane drewnem, ale współcześnie można wybierać jeszcze spośród innych, bardziej nowoczesnych i wygodniejszych opcji. Zastanawiasz się, czym kierować się przy zakupie takiego sprzętu? Podpowiadamy, jak powinien wyglądać wybór idealnego pieca do pizzy!

Zobacz więcej