• Zaloguj się
    Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Koszyk:
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!

Zdaniem wielu osób, najlepsza pizza to ta wypiekana na prawdziwym ogniu. Chcesz zainwestować w wyposażenie, które umożliwi Ci przygotowywać ten włoski przysmak zgodnie z najbardziej tradycyjną metodą? Podpowiadamy, jak wybrać piec do pizzy opalany drewnem!

Dlaczego warto wybrać piec do pizzy opalany drewnem?

Piec do pizzy opalany drewnem uchodzi za najbardziej tradycyjne rozwiązanie. Najlepsi włoscy pizzaiolo zapewniają, że taki sposób przygotowywania tego dania zapewnia mu unikalny aromat i smak. Nie wszyscy wyczują różnicę, ale sam fakt posiadania takiego pieca skutecznie przyciągnie wielu koneserów.

Ponieważ pizza za sprawą amerykanów stała się jednym z najpopularniejszych dań fast food na świecie, Włosi walczą o to, by była przygotowywana tak, jak dawniej. Współcześnie można znaleźć najróżniejsze warianty, które tak naprawdę mają bardzo mało wspólnego z prawdziwą pizzą. Wiele osób odczuwa już związany z tym pewien przesyt i poszukuje autentycznych smaków prosto ze słonecznej Italii.

Chociaż piec do pizzy opalany drewnem jest nieco trudniejszy w obsłudze, można to potraktować jako kolejną zaletę – będzie stanowić dowód, że obsługa posiada odpowiednie umiejętności i doświadczenie. Utalentowani kucharze z powodzeniem wykorzystają go także do przygotowywania innych dań, m.in. mięsnych czy warzywnych zapiekanek albo innych wypieków.

Warto też wiedzieć, że taki piec wbrew pozorom jest tani w utrzymaniu. Drewno nie jest kosztowne, a sama konstrukcja (jeśli jest dobrze wykonana) przez długi czas utrzymuje wysoką temperaturę. Dzięki temu nawet na drugi dzień w komorze może być nawet do 200°C, co pozwala wypiec np. pieczywo oraz pomaga szybko ponownie uzyskać potrzebne 300°C. W ten sposób zużywa się stosunkowo mało drewna, co w porównaniu z urządzeniami na prąd czy gaz jest zdecydowanie bardziej opłacalne.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze pieca do pizzy opalanego drewnem?

Wybierając piec do pizzy opalany drewnem trzeba mieć na względzie kilka ważnych kwestii. Trzeba odpowiednio dobrać go do specyfiki lokalu, by był wydajny i funkcjonalny. Przede wszystkim znaczenie mają:

  • wielkość – najważniejsze, by ustalić obroty lokalu (ile sztuk pizzy jest sprzedawanych w godzinę). Na tej podstawie można dobrać piec o stosownej pojemności. W przypadku dużych restauracji konieczne mogą być dwie czy nawet trzy sztuki. Przy tym oczywiście trzeba też zwrócić uwagę na to, ile miejsca można zagospodarować i gdzie właściwie chce się umieścić piec (na zapleczu czy na widoku, na sali);
  • jakość wykonania – profesjonalne piece powinny być wykonane z wysokiej jakości materiałów, które zapewniają im trwałość oraz pozwalają minimalizować straty ciepła. Najlepsze są modele z cegieł szamotowych, które dłużej utrzymują ciepło, a także mogą osiągać bardzo wysokie temperatury w krótkim czasie;
  • design – jeśli planuje się umieścić piec w widocznym dla gości miejscu (w ten sposób będzie stanowił dodatkową atrakcję), warto wybrać estetyczny model, który dodatkowo ozdobi lokal.

Ciekawą propozycją są piece do pizzy opalane drewnem przeznaczone do użytku na zewnątrz, takie jak np. FONTANA - Piec | Grill wielofunkcyjny | Pizza&Cucina. Doskonale sprawdzają się w sezonie wiosenno-letnim, wystawione w ogródku restauracji. Skutecznie podsycają apetyt przechodniów kuszącym aromatem, a przy tym są wygodnie uniwersalne i pozwalają przygotowywać najróżniejsze potrawy.

Gdzie kupić piec do pizzy opalany drewnem?

Piec do pizzy opalany drewnem warto kupić od producenta, który głównie zajmuje się wytwarzaniem i/lub dystrybucją takiego sprzętu. Najlepiej zdecydować się na firmę, która sprowadza autentyczny sprzęt „made in Italy”. Przecież nikt nie zna się lepiej na tym temacie niż Włosi!

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą GastroProdukt. Posiadamy szeroki wybór rozmaitych pieców dedykowanych do przygotowywania pizzy. Proponujemy wysokiej jakości produkty od znanej włoskiej marki Fontana. W razie potrzeby chętnie pomagamy dobrać odpowiedni model i wyczerpująco odpowiadamy na wszystkie pytania.

Zainwestuj w profesjonalny piec do pizzy opalany drewnem, by podnieść jakość serwowanych dań i poprawić wizerunek swojego lokalu!

Zobacz nasze inspiracje

Ogromny wpływ na smak i wygląd pizzy ma jej sposób przygotowania. Pizzaiolo obstają przy tym, że najlepsze są tradycyjne piece opalane drewnem, ale współcześnie można wybierać jeszcze spośród innych, bardziej nowoczesnych i wygodniejszych opcji. Zastanawiasz się, czym kierować się przy zakupie takiego sprzętu? Podpowiadamy, jak powinien wyglądać wybór idealnego pieca do pizzy!

Zobacz więcej

Posiłki spożywane na świeżym powietrzu smakują podwójnie dobrze. Nie bez powodu w sezonie wiosenno-letnim ogromną popularnością cieszą się przyjęcia na tarasie czy w ogrodzie. Zwykle w ich centrum znajduje się przenośny grill, ale wiele osób inwestuje także w dodatkowy sprzęt. Przedstawiamy niezwykle funkcjonalne, profesjonalne piece ogrodowe FONTANA FORNI!

Zobacz więcej