• Zaloguj się
    Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Koszyk:
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!

Mały lokal z powodzeniem może generować duży zysk. Smaczna pizza zawsze skutecznie przyciąga klientów. Najważniejsze, by optymalnie wykorzystać dostępny metraż i zadbać o wysoką jakość jedzenia. Zastanawiasz się, jakie wyposażenie wybrać? Dowiedz się, jaki piec do pizzy do małej pizzerii najlepiej sprawdzi się w praktyce!

Jaki piec do pizzy do małej pizzerii?

Piec do małej pizzerii musi być dostosowany do warunków w lokalu. Najważniejszymi kryteriami wyboru są:

  • wymiary – skromny metraż trudno jest praktycznie zaaranżować, dlatego ważne jest, by przed zakupem wymierzyć dostępną przestrzeń (uwzględniając zapas na swobodne otwieranie komory itp.);
  • wydajność – piec powinien dawać możliwość przygotowania określonej liczby pizz w ciągu godziny, gwarantując sprawną realizację zamówień;
  • źródło zasilania – wybór sprzętu w wielu przypadkach będzie zależny od dostępności np. przyłącza do gazu czy wyciągu kominowego; chociaż najlepszy smak i zapach można uzyskać z piecem opalanym drewnem, nie zawsze da się go zamontować; znaczenie mają również koszty utrzymania (np. modele gazowe są bardziej ekonomiczne od elektrycznych).

Sprzęt musi reprezentować wysoką jakość wykonania. Modele z trwałych materiałów są odporne na uszkodzenia i awarie, co gwarantuje długą żywotność. Przy tym dobrze, by był intuicyjny w obsłudze oraz łatwy w konserwacji. Dzięki temu stanowi faktyczne udogodnienie i wspiera pracowników, przyczyniając się do zwiększenia ich wydajności. 

Jaki rodzaj pieca do pizzy do małej pizzerii?

Przy wyborze pieca do pizzy do małej pizzerii należy kierować się wieloma kryteriami, ale najczęściej stosowanymi rozwiązaniami są modele elektryczne, gazowe i opalane drewnem. Każdy z wariantów ma wady i zalety, które powinno się przeanalizować przed zakupem.

Popularną opcją jest elektryczny piec do pizzy, ponieważ urządzenia tego typu często są dostępne także w małych wymiarach, a do tego są proste w montażu. Szybko się nagrzewa, jednocześnie dając pełną kontrolę nad temperaturą. Jest uniwersalnym, praktycznym sprzętem, ale niestety raczej droższym w utrzymaniu.

Bardziej opłacalnym rozwiązaniem jest gazowy piec do pizzy, który ma wyższą wydajność energetyczną. Niestety, można założyć go wyłącznie w lokalu z przyłączem gazowym, tylko z dobrą wentylacją – w kuchni o skromnym metrażu mogą być to warunki trudne do spełnienia.

Najlepszy smak i aromat zapewnia piec do pizzy opalany drewnem. Jest w stanie osiągnąć wysokie temperatury pieczenia, zgodne z oryginalnymi neapolitańskimi recepturami. Lokale serwujące tradycyjnie wypieczoną pizzę cieszą się dużym powodzeniem, dlatego sam fakt posiadania takiego pieca sprzyja promocji działalności. Sprzęt tego typu jest jednak zwykle dość duży i musi być podłączony do wyciągu kominowego. Co więcej, jego obsługą powinni zajmować się bardziej doświadczeni pracownicy.

Gdzie kupić piec do małej pizzerii?

Piece do małych pizzerii oferują producenci i dystrybutorzy profesjonalnego sprzętu do gastronomii. Firmy tego typu stawiają na specjalistyczne urządzenia, które są przystosowane do użycia w warunkach komercyjnych. Są wydajne, trwałe oraz posiadają szereg nowoczesnych udogodnień, które usprawniają organizację pracy w kuchni.

GastroProdukt oferuje szeroki wybór pieców do pizzy: elektrycznych, gazowych oraz opalanych drewnem. Wśród nich dostępne są także modele idealne do małych lokali. Zapraszamy do sprawdzenia katalogu, w którym znajdują się również inne urządzenia i akcesoria przydatne w pizzerii. Szczególnie zachęcamy do zwrócenia uwagi na korzystne cenowo zestawy promocyjne. Oferujemy:

  • różnorodność modeli – posiadamy zarówno tradycyjne, ręcznie wykonane piece z cegieł szamotowych, jak i nowoczesne urządzenia z zaawansowaną technologią;
  • innowacyjne rozwiązania – wybrane piece wyposażone są w m.in. innowacyjną technologię Forninox, pozwalającą utrzymać stałą temperaturę w komorze czy funkcję pyrolizy, przydatną podczas nagrzewania i czyszczenia pieca;
  • włoską jakość – współpracujemy z renomowaną marką Fontana Forni, łączącą tradycyjne metody z nowoczesnymi udogodnieniami.

Piec do małej pizzerii powinien być sprzętem wydajnym i niezawodnym. Wybierając nasze produkty masz pewność, że inwestujesz w rozwój swojej działalności. Wykorzystaj w pełni potencjał swojej restauracji, zdobywając sympatię klientów apetycznym aromatem i wyśmienitym smakiem. Masz jakieś pytania? Skontaktuj się z nami, a chętnie pomożemy Ci skompletować wyposażenie pizzerii!

Zobacz nasze inspiracje

Piec chlebowy, jak sama nazwa wskazuje, jest przeznaczony do wypieku pieczywa. Niemniej może też być świetnym wyborem do pizzy, ciast i innych potraw. Jakim drewnem palić w piecu chlebowym dla najlepszych efektów? Jakie cechy powinien mieć dobry piec chlebowy i jak go używać? Sprawdź wskazówki od ekspertów z GP-Pizza!

Zobacz więcej

Wyposażenie pizzerii czy innego lokalu gastronomicznego, który w swoim menu ma pizzę, wymaga zakupu specjalistycznego pieca. Może to być piec opalany drewnem, gazowy, elektryczny lub kamienny. Profesjonalne modele oferują szereg zalet, które przekładają się na jakość pizzy i usprawniają proces jej przygotowania. Co warto wiedzieć kupując piec do pizzy? Jaki model wybrać? Sprawdź wskazówki ekspertów GP-pizza!

Zobacz więcej

Zdaniem wielu osób, najlepsza pizza to ta wypiekana na prawdziwym ogniu. Chcesz zainwestować w wyposażenie, które umożliwi Ci przygotowywać ten włoski przysmak zgodnie z najbardziej tradycyjną metodą? Podpowiadamy, jak wybrać piec do pizzy opalany drewnem!

Zobacz więcej