• Zaloguj się
    Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Koszyk:
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!

Wybór idealnego pieca do pizzy – przewodnik dla restauratorów

Ogromny wpływ na smak i wygląd pizzy ma jej sposób przygotowania. Pizzaiolo obstają przy tym, że najlepsze są tradycyjne piece opalane drewnem, ale współcześnie można wybierać jeszcze spośród innych, bardziej nowoczesnych i wygodniejszych opcji. Zastanawiasz się, czym kierować się przy zakupie takiego sprzętu? Podpowiadamy, jak powinien wyglądać wybór idealnego pieca do pizzy!

Rodzaje pieców do pizzy – który wariant wybrać?

Na rynku istnieje wiele rodzajów profesjonalnych pieców do pizzy, z których najpopularniejsze są trzy odmiany:

  • piece tradycyjne (opalane drewnem),
  • piece gazowe,
  • piece elektryczne.

Każda opcja ma swoje plusy i minusy. Warto znać charakterystykę poszczególnych wariantów, by w pełni świadomie zdecydować się na jeden z nich.

Piece opalane drewnem są uznawane za najbardziej tradycyjne, jeśli chodzi o wypiekanie pizzy. Można w nich przygotowywać na raz wiele różnych dań. Przy tym są stosunkowo tanie w eksploatacji i zapewniają unikalny smak oraz aromat. Minusem jest jednak to, że trzeba w tym przypadku zastosować specjalne przewody wentylacyjne oraz spalinowe, oraz szereg innych przygotować wynikających z zabezpieczeniami przeciwpożarowymi. Dużym utrudnieniem jest też brak systemu, który umożliwiałby precyzyjną kontrolę temperatury.

Piece gazowe są wyjątkowo wydajne. Do ich działania potrzebne jest tylko przyłącze do sieci lub butla z gazem. Pozwalają odpowiednio regulować temperaturę w komorze. Kłopotliwe mogą jednak być sprawy związane z zapewnieniem odpowiedniej wentylacji oraz częstymi przeglądami.

Piece elektryczne są proste w montażu (nie są potrzebne przewody wentylacyjne i kominowe), wystarczy podłączyć je do źródła prądu, a także pozwalają uważnie kontrolować temperaturę w komorze. Do wad można jednak zaliczyć dość wysokie koszty utrzymania.

Na co zwrócić uwagę wybierając piec do pizzy?

Podczas wyboru pieca do pizzy warto mieć na względzie wiele różnych kryteriów. Najważniejsze jest, by dane urządzenie było możliwie najbardziej wydajne, opłacalne i praktyczne. Przy porównywaniu konkretnych modeli na pewno powinno się zwrócić uwagę na m.in.:

  • wielkość – piec musi zmieścić się w przeznaczonym na niego miejscu, tak by pracownicy mogli bezpiecznie i sprawnie go obsługiwać;
  • wielofunkcyjność – niezwykle przydatne są dodatkowe funkcje (np. grill), które pozwalają przygotowywać także inne dania i ułatwiają obsługę pieca;
  • wydajność – ogromne znaczenie ma ilość pizz i innych dań, które można przygotować w czasie godziny (powinna być dostosowana do średniego ruchu w lokalu);
  • koszty eksploatacji – istotne są oczywiście wydatki związane z zasilaniem pieca, ale też jego konserwacją;
  • wyposażenie – do pieca przydatne mogą być różne akcesoria, np. specjalne ruszty.

Wybierając piec do pizzy dobrze jest też spojrzeć na niestandardowe rozwiązania. Sprzęt nie musi stać w lokalu. Ciekawą opcją jest model na zewnątrz, który w okresie wiosenno-letnim będzie przyciągał klientów do ogródka restauracji zapachem świeżo wypieczonej pizzy. Świetnym produktem jest np. ZESTAW | FONTANA - PIEC DO PIZZY OGRODOWY | GAZOWY | MAESTRO 60 + PODSTAWA POD PIEC 75 | PIZZETTA-DESK. Niewielki gazowy piec na mobilnej podstawie stanie się oryginalną atrakcją, która pomoże wyróżnić się spośród konkurencji.

Gdzie kupić profesjonalny piec do pizzy?

Profesjonalny piec do pizzy najlepiej kupić od renomowanego producenta, który specjalizuje się w sprzęcie tego typu. Dobrze, by oferował kilka rodzajów urządzeń, by możliwe było dokładne porównanie ich zalet i właściwości, a także ceny. Wtedy można w pełni świadomie wybrać najlepszy wariant, który spełni wszystkie oczekiwania i będzie dostosowany do specyfiki lokalu.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą linii pieców od GastroProdukt. Zachęcamy do skorzystania z porad naszych konsultantów, którzy chętnie pomogą dobrać idealny model. W razie pytań prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy.

Zainwestuj w profesjonalny piec do pizzy, który pomoże Ci zachwycić Twoich klientów smakiem i aromatem. Zdecyduj się na wysokiej jakości sprzęt, dostosowany do Twoich potrzeb!

Zobacz nasze inspiracje

Zdaniem wielu osób, najlepsza pizza to ta wypiekana na prawdziwym ogniu. Chcesz zainwestować w wyposażenie, które umożliwi Ci przygotowywać ten włoski przysmak zgodnie z najbardziej tradycyjną metodą? Podpowiadamy, jak wybrać piec do pizzy opalany drewnem!

Zobacz więcej

Posiłki spożywane na świeżym powietrzu smakują podwójnie dobrze. Nie bez powodu w sezonie wiosenno-letnim ogromną popularnością cieszą się przyjęcia na tarasie czy w ogrodzie. Zwykle w ich centrum znajduje się przenośny grill, ale wiele osób inwestuje także w dodatkowy sprzęt. Przedstawiamy niezwykle funkcjonalne, profesjonalne piece ogrodowe FONTANA FORNI!

Zobacz więcej